2011. október 26., szerda

Diabetikus sütemények. Jótanácsok és receptek

címkék: receptek süti recept cukorbetegség diabétesz diabetikus sütemény

Az emberek többsége igényli az édességet. Általában heti egy-két alkalom elég kellene, hogy legyen. A cukorbeteg embertől sem vonhatjuk meg az édes élvezetét. Az elmúlt időkben eléggé sokat fejlődtek a cukorbetegeknek készült termékek. Azonban a választék még mindig alacsony. Házi diabetikus sütemény készítésénél a cukor helyett érdemes por alakú fruktózt azaz gyümölcscukrot vagy folyékony Huxolin-t használni. A gyümölcscukor kétszer olyan édes mint a kristálycukor. Ennek köszönhetően csak fele mennyiség kell belőle. A cukorbetegek a fruktózt jobban tűrik, mert a vércukorszintet nem emeli annyira. A gyümölcscukor a főzést és sütést jól bírja, de önmagába, pl. megszórásra ne használjuk.  Erre a Canderel sokkal jobb.  Nem ajánlott a cukorbetegeknek a fruktózból napi 40-50 gramnál többet fogyasztani. Cukorbetegek a fruktózt felírhatják receptre is (fél kiló havonta). A cukorpótlásra felhasználható  anyagok egyik csoportja az úgynevezett energiamentes cukorpótlók. Legismertebb a szaharin, amely háromszázszor édesebb a kristálycukornál. Sütésnél kicsit fémes mellékíze van és savas közegben lebomlik. A ciklamát harmincszor édesebb a cukornál. Jól bírja a sütést és főzést, de drága. Az aspartám kétszázszor édesebb a cukornál. Fehérje alapú és általában kombinálják más édesítőszerekkel.

Íme néhány recept, amit a cukorbetegek is élvezhetnek:



Néger kocka

Hozzávalók: 4 tojás, 22 dkg light margarin, 60 dkg Canderel, 3 dl 1,5 %-os tej, 6 dkg kakaópor, 20 dkg liszt, 1 csg. sütőpor.

Elkészítés: A 4 tojás sárgáját, 12 dkg margarint, 20 dkg Canderelt összekeverjük, majd hozzáadunk 3 dl tejet, 3 dkg kakaót, 20 dkg lisztet, és 1 csg. sütőport. Ezeket jól összedolgozzuk, majd kikent, kilisztezett tepsibe tesszük és megsütjük.
A 4 tojás fehérjét 20 dkg Canderellel jó keményre felverjük. A megsült tésztára kenjük és megszárítjuk. Ezt követően a következő mázzal vonjuk be a süteményt:
20 dkg Canderelt 5 ek. vízzel felfőzünk, a tűzről levéve hozzáadunk 3 dkg kakaót, elkeverjük és még langyosan hozzáadunk 10 dkg margarint.





Stefánia torta recept

Hozzávalók 12 főre:

Tésztához: 600 g liszt, 300 g margarin, 2 db tojás, 7 ek édesítőszer (200 g porcukornak feleljen meg és sütéshez is használható legyen!),1 cs sütőpor, 1 csipet só, kevés tej
Krémhez: 100 g liszt, 1 l tej, 3 ek keserű kakaópor, 250 g margarin, 7 ek édesítőszer, 1 cs vaníliás cukor
Szóráshoz: keserű kakaópor

Elkészítés: A lisztet átszitáljuk és összekeverjük az édesítőszerrel és a sütőporral. A szobahőmérsékletű margarint belekockázzuk, majd a tenyerünk között elmorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a tojást és kevés tejet, hogy inkább lágy, rugalmas tésztát kapjunk. 6 egyenlő részre vágjuk, és kör alakúra sodorjuk (a tortaforma alját körbevágva ez nem nehéz). Gyengén zsírozott tepsi hátulján, előmelegített sütőben pár perc alatt világos színűre sütjük. A krémhez a lisztet és a kakaóport csomómentesen elkeverjük a tejjel, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük, majd hagyjuk kihűlni. A margarint habosra keverjük az édesítőszerrel és a vaníliás cukorral, majd ha a főzött krém már hideg, a kettőt összekeverjük.
A krémet a kihűlt lapok közé töltjük, és a tetejét illetve az oldalát is ezzel vonjuk be. A tetejére vastagon keserű kakaóport szórunk.
Igazából másnap az igazi!






Diabetikus Mézeskalács


Hozzávalók: 1/2 üveg mézpótló (DIABET diabetikus édesség méz helyett), 5 dkg margarin, 2 tojás, 2 csapott evőkanál Canderel édesítőpor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 csapott kávéskanál őrölt szegfűszeg, 1 púpos teáskanál sütőpor (vagy szódabikarbóna), 40 dkg liszt, darabolt dióbél (vagy mogyoró, mandula), 1 tojásfehérje a bekenéshez

Elkészítése:

Egy tálban a mézpótlót és a margarint meglangyosítjuk. Egy másik edényben az édesítőport kikeverjük a tojásokkal, majd hozzáadjuk a sütőport, a fahéjat és a szegfűszeget, együtt jól összedolgozzuk, és hozzáöntjük a langyos, margarinos „mézhez”. Együtt újból jól összedolgozzuk.
Végül hozzáadjuk a lisztet, és jól összegyúrjuk a tésztát (ha úgy érezzük, hogy nagyon ragad, adjunk még hozzá lisztet). Takarjuk le konyharuhával, és szobahőmérsékleten pihentessük legalább fél napon keresztül.
Kilisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki kb. fél cm vastagságúra, és szaggassuk ki különböző formákkal. Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk a kiszaggatott darabokat, megkenjük tojásfehérjével, és díszítésként a közepükbe kissé belenyomunk 1-1 diódarabot (vagy 1-1 szem mogyort, mandult). Forró sütőben mogyorbarnára megsütjük, bő 5 perc alatt megsül. Ünnep előtt egy héttel már elkészíthető, fém dobozokban jól tárolható.






Almás lepény


Hozzávalók (20 szelethez):

67 dkg linzertészta, (ld. fent), 1 kg megtisztított alma, 8 dkg glukonon, 12 dkg dió, 5 dkg búzadara, 1 tojás, 1 dkg õrölt fahéj, a nyújtáshoz 5 dkg liszt.

Elkészítése:

A linzertészta felét kinyújtjuk, tepsibe fektetjük, megszurkáljuk, és a sütõben félig megsütjük. A felszeletelt almából elkészítjük a tölteléket. A búzadarát a sült tésztafelületre szórjuk, majd az almatölteléket egyenletesen ráterítjük. A tészta másik felével beborítjuk, és nyújtófával óvatosan elegyengetjük. A tetejét félórás idõközökben kétszer tojással megkenjük, villával hosszában és keresztben becsíkozzuk, majd közepes meleg (180 fok) sütõben aranysárgára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihûlni, csak utána vágjuk fel kockákra.






Banántorta cukorbetegeknek

Hozzávalók (8 személyre):

1/2 csomag grahamlisztből készült keksz, 15 g cukormentes istant vaníliapuding por, 1 csésze 0 % - os tej, 10 dkg light krémsajt, 15 dkg ananászkonzerv, lé nélkül, villával összetörve, 2 közepes banán, szeletelve, 1 dl tejszínhab, másfél teáskanál tört pekándió

Elkészítés:

Egy 22X32 cm - es tepsi alját kekszel kirakjuk. Egy közepes nagyságú tálban elkészítjük a vanília pudingot 2 csésze. 0 % - os tejjel a felhasználási javaslat alapján. A pudinghoz hozzáadjuk a krémsajtot és összeturmixoljuk. Ezekután a pudingréteget rákenük a kekszrétegre. Az összetört ananászt szétterítjük a pudingrétegen, rátesszük a banánt, végül ráfújjuk a tejszínhabot. Tetejét megszórjuk pekándióval.


Diabetikus gyümölcskenyér

Hozzávalók:

26 dkg teljes kiörlésű tönkölyliszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikardóna, 1 teáskanál őrölt gyömbér, csipetnyi só, 12 dkg vaj, 2 db tojás, 2 db alma, 2 db sárgarépa, 15 dkg durvára vágott dió, 0,8 dl frissen facsart narancslé, reszelt narancshéj

Elkészítés:

Béleljünk ki alufóliával egy 23 cm hosszúságú gyümölcskenyérformát úgy, hogy a fólia szélei túllógjanak. vajazzuk ki. Szitáljuk tálba a lisztet, tegyük hozzá a fűszereket, a sütőport és a szódabikarbónát, adjuk hozzá a sót. Mindezt dolgozzuk össze a vajjal és a tojásokkal. Reszeljük le az almát, és a sárgarépát. Keverjük bele a tésztába az almát, a sárgarépát, a diót, a reszelt narancshéját, és a narancslevet. Dolgozzuk össze ismét alaposan. Simítsuk a formába a masszát, és 170 fokon 65-70 percig süssük. Ezután hagyjuk még hűlni a formában kb. fél órát, majd emeljük ki a fólia kilógó szegélyénél fogva. Várjuk meg, míg teljesen kihűl. Konyharuhába tekerve több napig is eláll.






Kókuszos szelet


Hozzávalók:

Tésztához: 7 tojás fehérje, 25 dkg Canderel, 10 dkg kókuszreszelék, 6 kanál liszt.

Krémhez: 7 tojás sárgája, 1 dl feketekávé, 2 kanál kakaó, 3 kanál liszt, 20 dkg Canderel, 1 light margarin.

Mázhoz: 10 dkg light margarin, 2 kanál kakaópor, 2 kanál Canderel.

Elkészítés:

Tészta: A tojásfehérjét a Canderellel kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket és a lisztet és az egészet jól összedolgozzuk. Az így kapott tésztát kikent tepsiben, előmelegített sütőben készre sütjük.

Krém: A tojások sárgáját, a kávét, kakaóport, lisztet és a Canderelt sűrűre felfőzzük. Miután kihűlt, hozzáadjuk a margarint és rekenjük a tésztára.

Máz: A hozzávalókat lassú tűz felett jól elkeverjük és a sütemény tetejére simítjuk.





További ajánlott bejegyzések:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése