2011. szeptember 11., vasárnap

Mi az egészséges sütemény?

címkék: egészséges étrend könnyű sütemény recept süti receptek csokoládé

 Az, amiben nincsen cukor, fehér liszt, sok tojás és sok vaj vagy olaj. A hagyományos sütemény receptek legtöbbjét is át lehet alakítani – cukor helyett használjunk fruktózt (fele adagot), vagy mézet, juhar vagy agavé szirupot, de csupán egy –két érett banán is remek megoldás (pl. muffinoknál). Kekszek, muffinok esetében a vajat helyettesítsük hidegen sajtolt növényi olajjal vagy margarinnal, a fehér lisztet pedig teljes kiőrlésű liszttel vagy egyéb gabona lisztek keverékével – pl szója, hajdina, bab, borsó, zab, rizs, rozs, árpa, tönkölybúza. A tojást sok kekszféléből ki lehet hagyni, más süteményeknél pedig redukálni lehet a számukat. A zabpehely nagyon egészséges, továbbá alacsony a GI értéke, így diétázók és diabetikusok számára is nagyszerű étel – és sok finom sütemény alapja is.

Csokoládé

A csokoládét szeretők örömmel olvashatják, hogy a legújabb szuperétel a csokoládé, ugyanis magas antioxidáns tartalma miatt csökkenti a vérnyomást, és stabilizálja a vércukrot (ezért diabetikusoknak kimondottan ajánlott). Továbbá hangulatjavító vegyületeket is tartalmaz. De csakis a jó minőségű étcsokoládé egészséges, azaz aminek a kakaó szárazanyag tartalma minimum 70% . A tej és fehér csokoládénak azonban nincsenek pozitív hatásai az egészségünkre. Tehát a bolti csokoládék nagy részét kerüljük, inkább készítsünk saját csokis ínyencségeket és süteményeket – és napi 10dkg-nál ne együnk többet, mert a kakaóvaj azért hizlal és sok kalóriát tartalmaz!

Diók, mogyorók, magok

Sokan úgy vélik, hogy a diók, mogyorók magas kalória tartalmúak, ezért mellőzik az éttrendjükből. Azonban a diók, mogyorók és magok nagyon egészségesek, mert magas a rost, fehérje, cink, és antioxidáns ( legtöbb az E vitamin és szelenium) tartalmuk. Továbbá a magoknak magas az Omega-3 zsírsav tartalmuk (pl a napraforgó, tök mag, lenmag), amely a koleszterin szintet csökkenti. A Harvard  Egyetem tanulmányai szerint napi 5 dkg dió vagy mogyoró  40%-al csökkenti a szív és ér betegségekben való elhalálozást.Ezért ajánlott a rendszeresen mogyoró, dió fogyasztása. Készítsünk esti nassoláshoz néhány egyszerű, és egészséges csemegét: csupán mártsuk be a diót, mogyorót, mandulát, pisztáciát jó minőségű olvasztott csokiba, majd hűtsük le. Azonban kerüljük a sós mogyorókat!

Zöldségek, Gyümölcsök

Zöldségekkel, gyümölcsökkel egészségesebbé tehetünk egy süteményt –  továbbá cukor helyett is alkalmazhatóak.  Azonban csakis friss alapanyagokat használjunk, vagy szárított ill. aszalt gyümölcsöket. Bár a fruktóz egészségesebb, mint a cukor – némely (édesebb) gyümölcs glikémiás index értéke nagyon magas – ezeket moderálva használjuk.

Forrás: http://www.tutitippek.hu/blog/egeszseges-sutemenyek.php

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése