Tejfölös - meggyes süti
Hozzávalók:
75 dkg meggy, 4 dl tejföl,20 dkg cukor,5 tojás, 15 dkg margarin, 2 dl tej, 1 cs vaníliás cukor,Csipetnyi só, 1/2 cs sütőpor,25 dkg liszt
Elkészítése:
Margarint cukorral és a sóval kikeverjük. Hozzáadunk 2 egész tojást és a sütőporral elkevert lisztet és kb.:2 dl tejet keverünk hozzá. Közepes tepsibe belesimítjuk és kb.: 10 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, tetejét megszórjuk meggyel. A 3 tojást, a tejfölt és 2-3 kanál cukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük, meggy tetejére öntjük és sütjük.
Márványos-meggyes süti
Hozzávalók:
25dkg porcukor, 4tojás, 1,5 dl olaj, 1,5 dl melegvíz, 25 dkg liszt, 3 e kanál kakaó, 3/4 sütőpor
Elkészítés:
A 4 tojás sárgáját fehéredésig kavarjuk a porcukorral,majd hozzákavarjuk az olajat,és a meleg vizet.Hozzáadjuk a sütöporral elkevert liszttet.Ha a hozzávalókat simára kikavartuk kb.1/3 át átrakjuk külön keverőtálba,és ehhez keverjük a kakaót.Közben a tojások fehérjét felverjük ,és a sárga és kakaós masszához kevejük óvatosan( 2/3 , 1/3arányban).
A kivajazott lisztezett,tepsibe öntjük először a sárga tésztát,majd a kakaós masszát .Óvatosan egy kanál nyelével márványozzuk.
Legvégül magozott meggyel megszórjuk a tetejét.
180 fokon 45 percig sütjük.
Kókuszos - meggyes süti
Hozzávalók (18 cm átmérőjű tortaformához):
60 g vaj, 65 g tejföl, 95 g cukor
f, l kk vaníliaaroma, 1 tojás, 60 g kókuszreszelék, 60 g liszt, 0,5 kk sütőpor, 20-25 szem meggy (most még befőtt)
Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Előkészítünk egy sütőformát. Ha szilikon, akkor nincs tennivalónk, ha nem szilikon, akkor kivajazzuk és lisztezzük a formát.
2, A vajat megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a tejfölt, a cukrot, a vaníliát és a tojást és simára keverjük. Hozzáadjuk a kókuszreszeléket, a lisztet és a sütőport és jól elkeverjük.
3. A tortaformába öntjük a masszát, magozott meggyet szórunk bele és sütőbe toljuk. 25-30 percig sütjük.
Meggyes pite
Hozzávalók a tésztához:
40-45 dkg liszt, 1/2 cs. sütőpor, 2 tojás sárgája, 2 ek. cukor, pici só, 25 dkg margarin, 1 pohár tejföl.
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, közepes keménységű, jól nyújtható tésztát kapunk, és elfelezzük. Egyik fele az alja, a másik fele a teteje lesz. Egy csomag vaníliás pudingport megfőzök a meggy 4 dl levéből, ízesítem cukorral, összekeverem a meggyel és ezt a tölteléket kenem a szintén morzsával meghintett tésztára. A pite tetejét lekenem egy tojás fehérjével, majd előmelegített sütőben közepes hőfokon készre sütjük.
Mákos - meggyes süti
Hozzávalók:
(2,5 dl-es bögrét használok), 1 bögre liszt, 1 csomag sütőpor, bögre darált mák,1 bögre kristálycukor, 1 csipet só, 1 bögre tej, 1 db tojás, Fél dl olaj,1 marék rumos meggy.
Elkészítés:
A száraz és nedves hozzávalókat külön – külön összekeverni, majd egybeönteni, és elkeverni, nagyjából, lényeg, hogy egységes masszát kapjunk.
33x20-as magas falú tepsibe önteni, és a magozott rumos meggyel megszórni.
Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütni. (tűpróba)
Ha akarunk, tehetünk rá csoki bevonatot, vagy félbe vágva lekvárral megkenni, vagy vajas krémmel tölteni, a variációk száma csak tőlünk függ.
Bögrés meggyes süti
Hozzávalók:
A mérce egy nagyobb kávéscsésze, kb. 1-1,5 dl között: 6 bögre liszt, 4 bögre cukor, 1,5 bögre étolaj, 4 tojás, 1 pohár tejföl, 1 csomag sütőpor és sok-sok meggy (kimagozva).
Elkészítés:
Az összes hozzávalókat jól összekeverem, hozzáadom a meggyet, azzal együtt is összekeverem, majd tepsibe öntöm. Előmelegített sütőben kb. 180-190°C-on tűpróbáig (kb. 25 perc) sütöm. Megjegyzem, hogy kipróbáltam más gyümölcsökkel is, barackkal, vagy vegyes erdei gyümölcsökkel, de a meggy a legintenzívebb, és a tészta színe is más lesz tőle.
Meggyes - pudingos sütemény
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg finomliszt, 8 dkg porcukor,10 dkg margarin, 1 db tojás, késhegynyi sütőpor, pici só
Hozzávalók a töltelékhez:
1 üveg kimagozott meggybefőtt, vagy ennek megfelelő nyers gyümölcs, 2 kispohár tejföl, 3 evőkanál kristálycukor (ha nyers gyümölcsből készítjük több cukrot adjunk hozzá az előírtnál), 3 dl tej, 1 csomag vaníliás pudingpor
Hozzávalók a tetejére: 2 csomag tortazselé, 5 dl befőttlé, vagy ennek megfelelő hígított szörp, 2 kanál kristálycukor
Elkészítés:
A tésztához a sütőport és a sót elkavarjuk a liszttel, majd a margarint elmorzsoljuk vele. Ezután hozzáadjuk a cukrot és a tojást. Ha véletlenül kicsi a tojás, pici tejfölt adunk hozzá, hogy összefogja a tésztát, könnyen nyújtható legyen. Egy közepes méretű tepsibe tesszük a kinyújtott lapot.
A tejjel és a cukorral megfőzzük a pudingot, majd mikor kész, hozzáadjuk a tejfölt, és a nyers tésztára simítjuk.
A meggyet lecsepegtetjük, és a pudingba belenyomkodjuk kicsit, és 25 percig sütjük közepes hőmérsékletű sütőben.
A tortazselét az előírásnak megfelelően elkészítjük, és mikor kivettük a sütőből a megsült süteményt, ráöntjük a tetejére. Hagyjuk kihűlni, és ezalatt az idő alatt megdermed a tortazselé is. Másnapra puhul meg igazán a tészta, de azonnal is fogyasztható.
További ajánlott bejegyzések:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése