2011. október 2., vasárnap

Karácsonyi sütemény receptek

címkék: recept receptek sütemény karácsonyi sütik süti
 
Diós Beigli

Hozzávalók:
A tésztához: 500g liszt, 250g vaj vagy margarin, 4 tojássárgája, 20g élesztő, 20g porcukor, 1,5dl tej, 1 db tojás a kenéshez, só
Diótöltelékhez:, 200g darált dió, 200g porcukor, 20g vaníliás cukor, 0,5dl tej, 50g mazsola, 2cl rum

A tejhez hozzáadjuk az élesztőt, és elkeverjük benne. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a vajat vagy margarint, és gyorsan, hogy a zsiradék meg ne olvadjon, összedolgozzuk. Hozzáadjuk a tejben elkevert élesztőt, a porcukrot, a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat, csipetnyi sót, és egynemű tésztává dolgozzuk. Két egyforma nagyságú cipót formázunk belőle, liszttel meghintjük, és 20-30 percig a hűtőben hagyjuk pihenni .
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A tejben elkeverjük a cukrot, és felforraljuk. A darált nyersanyagokat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk az átválogatott és rumban áztatott mazsolát, a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot, elkeverjük, és a felforralt szirupot hozzáöntjük, egyneműsítjük, majd kihűtjük.
A tésztát a hűtőszekrényből kivéve 3-4mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. A kihűtött tölteléket a tésztára kenjük egyenletesen oly módon, hogy a szélei 0,5 cm-es sávban töltelék nélkül maradjanak. Keskenyebb széleit felhajtjuk a töltelékre, és hosszanti irányban feltekerjük. Figyeljünk arra, hogy a hajtások mindig a rúd aljára kerüljenek.
A kenéshez a tojást szétválasztjuk, a tojás sárgáját felverjük, és a tészta felületét megkenjük vele, langyos helyen fél órán át hagyjuk szikkadni, majd a fehérjével megtesszük ugyanezt. lisztezett sütőlapra téve tetejét megszurkáljuk villával - ezzel a sütés közben keletkező gőzök távozását tesszük lehetővé - előmelegített (kb. 180 fok) sütőben készre sütjük. A lemezen hagyjuk kihűlni és kis szeletekre vágva tálaljuk.




Mézeskalács figurák


Hozzávalók: 25 dkg méz, 25 dkg barnacukor, 15 dkg vaj, 40 dkg liszt, 10 dkg mandula, 1 kávéskanál fahéj, 2 kiskanál mézeskalácsfűszer, reszelt citromhéj, 1 evőkanál kakaó, 1 tojás, teáskanál vaj.

A mézet és a vajat a cukorral együtt felolvasztjuk. A mandulát összekeverjük a liszttel, a mézeskalácsfűszerrel, reszelt citromhéjjal, kakaóval és a tojással. A vajjal elkeverünk 2 kanál vizet és a mézes masszához, adjuk. Az egészet összedolgozzuk. 3 órát pihentetjük hűtőszekrényben. Sütőt előmelegítjük. A tésztát 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk, és különböző figurákat szúrhatunk ki belőle.

Díszíthetjük mandulával, dióbéllel, cukrozott cseresznyével. Készíthetünk belőle karácsonyfadíszeket is. Ebben az esetben nem díszítjük sütés előtt. A figurákat alufóliával bélelt sütőlemezre rakjuk. A megsült és már kihűlt figurákat cukorsziruppal díszíthetjük (a szirupot lehet színezni szörpökkel). A díszítésbe a gyerekeket is be lehet vonni, biztosan tetszik nekik, hogy Ok is segíthetnek a munkában, a sütemény feldíszítésében.



Karácsonyi korona


Hozzávalók 1 kalácshoz/12 szelethez - 50 g élesztő, 130 g cukor, 3 dl tej, 500 g finomliszt, 2 tojás, 2 tasak (20 g) vaníliás cukor, 1 csipet só, 100 g vaj/margarin, 100 g mazsola, 50 g cukrozott citromhéj, 50 g cukrozott narancshéj, vaj/margarin a formához, 1 tojássárgája a kenéshez, 1 ek. morzsacukor.

Az élesztőt 1 kk. cukorral és 1 dl langyos tejjel felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztős tejet, egy kevés lisztet keverünk hozzá, letakarjuk, és 10 percig kelesztjük. A maradék tejet elkeverjük a tojásokkal, a maradék cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval és a felolvasztott, langyos vajjal/margarinnal. 2-3 részletben a liszthez adjuk, hólyagosra kidolgozzuk, tetejét kereszt alakban bevágjuk hogy gyorsabban keljen, letakarjuk, és a kétszeresére kelesztjük ...

... Közben a mazsolát forró vízzel leöblítjük, szárazra törölgetjük, a cukrozott citrom- és narancshéjat apróra vágjuk.

A tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, beledagasztjuk a mazsolát, valamint a cukrozott citrom- és narancshéjat. 3 cipóra osztjuk, a cipókból 65-70 cm-es rudakat sodrunk, és megfonjuk. Sütőpapírral kibéleljük a tepsit. Egy 10 cm magas, 15-18 cm átmérőjű, kerek tortaforma külső oldalát vastagon megkenjük vajjal/margarinnal, peremével lefelé fordítva a sütőlapra helyezzük.
Köré fektetjük a tésztafonatot, két végét összenyomkodjuk, letakarjuk, ismét a kétszeresére kelesztjük. Megkenjük a tészta tetejét a tojássárgájával, megszórjuk a morzsacukorral, és forró sütőben (200°C) 45-50 percig sütjük. A sütőlapon hagyjuk langyosra hűlni. Kiemeljük a formát a közepéből, és rácsra csúsztatva hagyjuk egészen kihűlni. A tésztakoronát csipkés tortapapírral borított, kerek tálra-tálcára tesszük.

4 pici likőröspohárba (alufólia, vagy a virágkötészetben használatos „oázis" segítségével) jó szorosan beleillesztünk 4 gyertyát, a korona belső peremének tövébe állítjuk őket, és szalaggal, fenyőággal, tobozzal stb. díszítjük.




Csokoládés-diós kocka

Hozzávalók:
20 dkg étcsokoládé vagy tortabevonó, 10 tojás, 17-18 dkg vaj vagy margarin, 17-18 dkg cukor, csipetnyi só, 2 zacskó vaníliás cukor, 10 dkg felaprított mogyoró, 15 dkg darált mogyoró, 10 dkg liszt, 15 dkg darált mandula (héj nélkül), 1 zacskó sütőpor, 1 evőkanál őrölt fahéj, kis őrölt szegfűszeg, kis reszelt szerencsendió, 1 narancs reszelt héja, 3 evőkanál vörösbor, 2 evőkanál rum, 3 evőkanál narancslé, a tepsi kikenéséhez: margarin és liszt, a sablonhoz: kemény papír, a szóráshoz: porcukor

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. Mixerrell a vajat a cukorral, a sóval és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd beledolgozzuk a tojássárgákat. A lisztet a mogyoróval, a mandulával, a sütőporral, a fahéjjal, szegfűszeggel, szerencsendióval és  a narancshéjjal elkeverjük, majd a lereszelt csokoládéval együtt a tojáskrémbe forgatjuk. Hozzáadjuk a bort, a rumot és a narancslevet.
A tojásfehérjéket két adagban, két külön keverőtálban kemény habbá verjük, és apránként a tésztába keverjük. A masszát margarinnal kikent, liszttel meghintett tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőbe toljuk, és 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) 25-30 percig sütjük. Rácsra téve hűlni hagyjuk. Végül kemény papírból kivágott, karácsonyi mintájú sablonokkal kirakjuk, és meghintjük porcukorral.





Hókifli

Hozzávalók:
28 dkg liszt, 5 dkg darált mandula, 5 dkg darált mogyoró, 7 dkg cukor, 3 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, 2 tojássárgája, 20 dkg nem túl kemény vaj, kb. 5 dkg porcukor, a nyújtáshoz: liszt, folpack, sütőpapír

Elkészítés:
Robotgép gyúrópálcájával a lisztet a mandulával, a  mogyoróval, a cukorral, 1 zacskó vaníliás cukorral, csipetnyi sóval, a 2 tojássárgával meg a felaprított vajjal összedolgozzuk. Kézzel cipóvá formáljuk, majd folpackba csomagoljuk, és kb. 1 órára betesszük hűtőbe.
Lisztezett deszkán a tésztából apró kifliket alakítunk ki. Két, sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük, és 200 fokra előmelegített sütőben, tepsinként kb. 10 percig sütjük, amíg a végük enyhén barnulni kezd.
Az átszitált porcukrot a maradék vaníliás cukorral tesszük ízletesebbé, és a még forró kifliket óvatosan megforgatjuk benne. Rácson hagyjuk kihűlni. (jól záródó fémdobozban akár kb. 4 hétig is eláll.)




Meggyes kuglóf

Hozzávalók:
1 üveg meggybefőtt, 3 tojás, 24 dkg liszt, 16 dkg puha vaj, 10 dkg cukor, 6 dkg darált mandula, 1 tk. sütőpor, 1 tk. őrölt fahéj, 1,25 dl tej, 10 dkg étcsokoládé, kb. 2 dkg kókuszzsír, a forma kikenéséhez: margarin

Elkészítés:
A meggybefőttet lecsöpögtetjük. Közben a vajat a porcukorral krémesre mixeljük, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat, és a tejjel váltogatva hozzáadjuk a mandulával, a sütőporral meg a fahéjjal előzőleg összekevert lisztet. Végül beleforgatjuk a meggyet.
A kevert tésztát margarinnal kikent 1 l-es kuglófformába töltjük, és előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 1 órát sütjük. Hagyjuk kihűlni..
Az étcsokoládét apróra feldaraboljuk, és forró vízfürdőben a kókuszzsírral együtt megolvasztjuk. A csokoládémázt óvatosan a kuglófra csorgatjuk, majd száradni hagyjuk.




Karácsonyi linzer

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg cukor, 25 dkg vaj vagy margarin, 1 egész tojás, l csomag vaníliás cukor

Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, 1 órát hűtőben hagyjuk állni. Fél cm vastagra nyújtjuk és különbőző karácsonyi formákat vágunk belőle. Minden formából párban és az egyik közepét pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőben kisütjük, a formákat lekvárral ragasztjuk össze.

Ajánlott bejegyzések:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése