2011. október 19., szerda

A legfinomabb csokis sütemény receptek -képekkel-

címkék: receptek recept süti csokis csokoládé kakaó kakaós sütemény
 

Egy kis csoki történet

A kakaót ital formájában már az i.sz. 600-as években fogyasztották a Maya kultúrában. Az italt chocolatl-nak nevezték. A 16. században a chocolatl, a híres azték uralkodó, Montezuma kedvenc itala volt. A kakaót a Spanyol megszállók sokáig nem értékelték. Még cukorral keverve sem lett gyorsan divatos csemege. A megszállók főleg azért kezdték el termeszteni, mert a kakaóbab jól jött a cserekereskedelemhez. A kakaó érdekessé, sőt divatossá csak a 17. században vállt. Az Ausztriából elindult szokás 1650-re elérte Angliát, ahol 1657-ben a kávéházak mellett megnyílt az első olyan hely, ahol csokoládé italt is lehetett kapni. A 17. század vége felé a kakaós ital fogyasztás népszerűvé vált Belgiumban, Németországban É Svájcban is. A csokoládét még a főpapok is támogatták. 1662-ben Brancaccio bíboros kijelentette, hogy a kakaó fogyasztás nem jelenti a böjt megszegését. Azonban a keserű, habos és zsíros ital nem hasonlított a mai csokoládékhoz. 1828-ban C.J. van Houten kakaó sajtoló gépe áttörő változást hozott a csokoládé iparban. A zsír kivonásával kapott szárazabb kakaóporból ízletesebb ital készült. A 19. században elkezdték a szilárd kakaó tömbök gyártását. Igaz ezt egyelőre csak az italok készítéséhez használták. 1847-ben az angliai Joseph Storrs Fry cukorral vegyítette a kakaót és kakaóvajat, így létrehozva az első étcsokoládét. A svájci Rodolphe Lindt további finomítási eljárásokkal létrehozta a ma is ismert szemcsementes, könnyen




Csokoládés, túrós kocka

Hozzávalók:

25 dkg + 1 teáskanál vaj vagy margarin, 30 dkg Koronás sütőcukor vagy finom kristálycukor, csipetnyi só, 3 zacskó vaníliás cukor, 6 tojás, 30 dkg liszt, 5 dkg kakaópor, 1 zacskó sütőpor, 6 evőkanál tej, 1,5 dl erős feketekávé, 3-4 evőkanál konyak, 25 dkg natúr tejszínes krémtúró vagy mascarpone, 50 dkg félzsíros tehéntúró, 1 doboz (125 g) vékony tejcsokoládé-lapocska, 5 dkg ét tortabevonó, kávészemek, a tepsi kikenéséhez: margarin és zsemlemorzsa, nejlonzacskó

Elkészítés:

A vajat 25 dkg cukorral, 1 zacskó vaníliás cukorral és a sóval kikeverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd a tejjel váltogatva hozzáadjuk a kakaóporral és a sütőporral elvegyített lisztet. Margarinnal kikent, zsemlemorzsával meghintett 32 x 38 cm-es tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben, 175 fokon 30-35 percig sütjük. Kihűlés után tálra borítjuk, a konyakos kávéval meglocsoljuk, és 1 órát állni hagyjuk. A krémtúrót a túróval, 2 zacskó vaníliás cukorral és 5 dkg cukorral kikeverjük. A krémet a tésztalapra simítjuk, és a csokoládélapocskákkal beborítjuk. Meleg vízfürdőben a felaprított bevonót 1 teáskanál vajjal megolvaszjuk. Nejlonzacskóba kanalazzuk, és a zacskó sarkán lyukat vágunk. A kockákra vágott süteményt a bevonóval, a kávészemekkel és kakaóporral díszítjük.







Piramis szelet


Hozzávalók:

A tésztához: 15 dkg liszt, 12 dkg porcukor, 6 tojás
A krémhez: 1 dl tej, 1 dl tejszín, 20 dkg margarin, 20 dkg cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 10 dkg kakaópor, 6 cl rum
A bevonáshoz: 20 dkg étcsokoládé, 10 dkg vaj

Elkészítés:

A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük, a lisztet és a kemény tojásfehérjehabot óvatosan belekeverjük. Margarinnal kikent, liszttel meghintett tepsiben vékony lapokat sütünk. A kihűlt lapokat 6 darab 12 cm vastag csíkra vágjuk.
Közben a tejszínt és a tejet felforraljuk a cukorral, vaníliás cukorral, hozzáadjuk a kakaóport, és állandó kevergetés mellett jól kiforraljuk. A tűzről levéve kézmelegre hűtjük, majd rummal ízesítjük, és margarinnal habosra keverjük.
Öt tésztacsíkot összeragasztunk a krémmel. Ügyeljünk arra, hogy a krém és a tészta vastagsága megegyezzen. Az így előkészített tésztát hűtőben pihentetjük, majd hosszában ferdén félbevágjuk. A két fél háromszöget egymás felé fordítva krémmel összeragasztjuk. A hatodik csíkot egy kevés krémmel megkenjük, majd erre tesszük a piramis formájú süteményt és 25 percre hűtőbe tesszük.
Vízgőzön felolvasztott, vajjal elkevert csokoládéval bevonjuk. Mikor a csokoládé megdermedt, óvatosan 1 cm széles szeletekre vágjuk.
Tálaláskor tejszínhabbal, gyümölcsökkel és citromlével dekorálhatjuk.




Csokoládétorta


Hozzávalók:

A tésztához: 6 tojás, 12 dkg cukor, 12 dkg liszt, 1 evőkanál kakaópor
A krémhez: 4 dl tejszín, 15 dkg tejcsokoládé, 5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg vaj
A tetejére: 10 dkg tortabevonó csokoládé

Elkészítés:

A tojássárgáját a cukorral keverd habosra. Apránként adagold hozzá a kakaóport, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét is forgasd bele. Egy tortaformát bélelj ki sütőpapírral, simítsd bele a masszát. Tedd előmelegített sütőbe, és 180 fokon süsd meg. A krémhez a tejszín felét főzd fel a cukorral és a beletördelt csokoládéval. Ha kihűlt, szórd bele a vaníliás cukrot, add hozzá a habosra kevert vajat. Majd a többi tejszínből vert habot is forgasd bele.
A tésztakorongot vágd három lapba. Kend meg a krémmel és illeszd össze. (Egy kicsi krémet tegyél félre a díszítéshez!) A tortabevonót gőz felett olvaszd meg és egy hosszú pengéjű késsel simítsd a sütemény tetejére. Ha megdermedt a csokoládé, a maradék krémmel cifrázd ki a tetejét. A krémet gazdagíthatod meggybefőttel vagy rumos mazsolával is.





Meggyes-kakaós sütemény
   

Hozzávalók (4 személyre):

20 dkg liszt, 20 dkg cukor, 20 dkg margarinm 6 db tojás, 2 csomag vaníliás cukor, 1 zacskó sütőpor, 0,5 kg nyers vagy fagyasztott vagy befőtt meggy, 2 evőkanál kakaópor

Elkészítés

1.   A meggyet kimagozom, kicsavarom, s lisztben megforgatom. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét kemény habbá verem.
2.  A tojás sárgáját összekeverem a cukorral, a margarinnal, hozzáadom a vaníliás cukrot és a sütőporral elkevert lisztet, majd belekeverem a kemény tojás fehérjét.
3.  Az összekevert massza felét beleöntöm a gyengén kizsírozott tepsibe, majd rászórom a kicsavart meggyet. A tészta másik felébe kakaót keverek, majd ráöntöm a tepsiben lévőre. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon (kb. 180 °C-on), tűpróbáig sütöm. Ha kihűlt, lehet szeletelni.



   

Kakaós, csíkos kuglóf (kalács)


Hozzávalók a reformos verzióhoz: 

50 dkg fehér, tönköly liszt, 1 tk méz, ½ mk stevia por, 2 ek kakaópor (karobpor is lehet), 1 dl szója főzőkrém, 1,7 dl növényi tejpótló (pl. zabtej, rizstej), 2 tojás sárgája,  6 dkg kókuszzsír, 2,5 dkg friss élesztő

Hozzávalók a hagyományos verzióhoz: 

50 dkg univerzális búzaliszt, 1 dl tejszín, 1,7 dl tej, 6 dkg vaj, 2 tojás sárgája, 1 csapott mk só, 2 ek kakaópor, 6-8 dkg porcukor (lehetőleg nádcukor legyen), 2.5 dkg friss élesztő
TIPP: Friss élesztő helyett 1 zacskó száraz élesztő is mehet bele.

Elkészítés:

A mézes tejben futtassuk fel az élesztőt. A lisztet keverjük össze a steviával és a sóval, majd adjuk hozzá az élesztős tejet, tejkrémet, tojás sárgákat, kókuszzsírt. Keverjük össze, majd 8-10 percig dagasszuk. Legjobb, ha gépi dagasztót használunk. Ha elég ideig dagasszuk, szép hólyagos lesz a tészta. Majd vágjuk ketté, és az egyik felébe jól dolgozzuk bele a kakaóport.
TIPP: Ha a kakaót egy tk vízzel kikeverjük, könnyebb beledolgozni a tésztába.
A két tésztát kelesszük a duplájára. Ha megkeltek, egyenként nyújtsuk őket kb. 45x40 cm, 5 mm vastag lapokká, amiket tegyünk egymásra.
TIPP: A tésztákat egyenként vékonyan lisztezett sütőpapírra tehetjük. A papír segítségével úgy egymásra lehet tenni a vékony tésztalapokat, hogy nem gyűrődik meg.
Tekerjük fel, mint a rétest, és tegyük egy kizsírozott, és lisztezett kuglófformába.  A két végét csípjük kicsit össze. Takarjuk le tiszta ruhával, és kelesszük ismét a duplájára.
180 fokos sütőben, 30 percig süssük, de tűpróbával ellenőrizzük, mert a sütők nem egyformán sütnek. 10 perc után érdemes a kuglófra papírt tenni, hogy ne égjen meg.
Ha kisült, tegyük rácsra, és hűtsük ki.




Brownie


Hozzávalók:


185 g vaj, 185 g étcsoki (legalább 65 %-os kakaótartalmú), 3 tojás, 150 g kristálycukor, 1 ek vaníliás cukor, 55 g liszt, 55 g darált dió, csipet só

Elkészítés:

Vízgőz felett összeolvasztjuk a vajat és csokoládét. Hűlni hagyjuk. A tojásokat a kétféle cukorral habosra keverjük. A lisztet elvegyítjük a finomra darált dióval és a csipet sóval.
A kihűlt csokis vajat hozzákeverejük a tojásos masszához, majd a lisztes-diós egyveleget is beleforgatjuk. Az egészet simára keverjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe (egy kb. 27 x 18 x 3 cm-esbe) simítjük a tésztát és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 17 percig sütjük. A brownie sütésekor különösen fontos, hogy sikerüljön eltalálni, mikor vesszük ki a sütőből: akkor jó, amikor a teteje már szilárd, belülről pedig sötét és ragacsos.




Csokoládégolyók

Hozzávalók:

100 g kristálycukor, 4 kanál víz, 80 g csokoládé, 160 g darált mogyoró, 1 kis vanília aroma, reszelt csokoládé a megforgatáshoz.

Elkészítés:

A kristálycukorra ráöntjük a vizet, és felforraljuk. Beletesszük a megreszelt csokoládét, a darált mogyorót, és a vanília aromát. Jól összekeverjük, a masszából kis golyókat formálunk, és meghempergetjük reszelt csokoládéban, és a kész golyókat minyonpapírba tesszük.
Csoki mellett lehet bármibe forgatni, pl. pörkölt mogyoródarabokba, színes cukorgyöngyökbe, kakaóporba is.



További ajánlott bejegyzések:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése