Egyesek szerint jelenleg a gyümölcsös sütemények a legdivatosabbak a sütemények között. Nagyon egyszerű az elkészítésük. Szaftos az állaguk és finom az ízük. A sütemények fogyasztása mértékletességet igényel és valljuk be egy gyümölcsökben dús süti nem okoz annyi lelkiismeret furdalást, mint mondjuk a krémes. Ugyan kicsi lépés, de az egészséges táplálkozást segíti ha a gyümölcsös sütiket előnybe részesítjük, a csokis és krémes süteményekkel szemben. Ha vitaminokról van szó, akkor a friss gyümölcs fogyasztása a klasszikus és továbbra is legjobb megoldás. Azonban a gyümölcsös sütik kalóriája alacsonyabb, a rosttartalma magasabb. A gyomrot sem terheli annyira mint a többi süti.
Amennyiben lehet használjunk szezonális friss gyümölcsöket ! Ezek a legfinomabbak. Szezonon kívül megfelel a fagyasztott gyümölcs vagy befőtt. Ügyeljünk a gyümölcs érettségére és éppségére. Hibátlan és érett, de nem túl érett gyümölcs a legjobb. Dekorációhoz használhatunk kicsit éretlenebb gyümölcsöt. A mosott tiszta gyümölcsöt szabadítsuk meg a szártól és magvaktól. A nagyon levecses gyümölcsök átnedvesíthetik a tésztát. Egy kis vanília pudingporral ez megköthető. Vannak gyümölcsök melyek megszínezik a tésztát. Természetesen ez csak esztétikai gond lehet. A gyümölcsös süteményeket a legjobb frissen fogyasztani. Csak rövid ideig tárolhatjuk hűtőben. Vannak gyümölcsök melyek felcserélhetők. Tehát használhatunk nektarint az őszibarack helyett vagy ringlót a szilva helyett, sőt a meggy és a málna is válthatja egymást. Vannak gyümölcsök, melyeket nem érdemes sütni, mert elveszítik az ízüket. Ilyen mondjuk a dinnye és eper. A gyümölcsök a süteményekben jól elvannak a csonthéjasokkal, tejtermékekkel és csokoládéval.
Íme néhány finom gyümölcsös süti:
Áfonyás kocka
Hozzávalók:
Tésztához:
3db tojás, 3 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál liszt, 1 csomag sütőpor
Töltelékhez:
80 dkg áfonya, 50 dkg kristálycukor, 3 dl citromlé, 4 dl víz, zselatin
Elkészítés:
A tojássárgáját a kristálycukorral habosra keverjük, majd fokozatosan hozzá keverjük a keményre vert tojásfehérjét, a lisztet, és a sütőport. Ezt margarinnal és lisztel kikent tepsibe kisütjük, hűlni hagyjuk.
Citromléből, vízből, és kristálycukorból szirupot készítünk, hozzá adjuk az áfonyát, megrottyantjuk, végül beletesszük a zselatint és jól kikeverjük. Ezt öntjük a süteményre, és ha ez is kihűlt, akkor szeleteljük.
Gyümölcsös álom
Hozzávalók 10 főre:
6 tojás, 30 dkg porcukor, 6 ek víz, 20 dkg liszt, 2 cs tejszínízű pudingpor, 1 kocka margarin, 20 dkg porcukor, 1 cs tortazselé, 7 dl tej, gyümölcsök vegyesen ( meggy , málna, eper, ...)
Elkészítés:
A tojások sárgáját kikeverjük a 30 dkg cukorral és a vízzel, hozzáadjuk a lisztet, és a tojások felvert habját. Ebből piskótát sütünk.Közben a pudingot felfőzzük a 7 dl tejjel. Kihűtjük. A margarint kikeverjük a 20 dkg cukorral, majd elkeverjük a felfőzött pudinggal.A megsült piskótára simítjuk a krémet. Egyenletesem elosztjuk rajta a gyümölcsöt (minél több, annál jobb). Végül az elkészített tortazselével beterítjük az egészet. Jól lehűtjük, és szépen szeleteljük.
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 31x40 cm
előkészület: 20 perc
sütés: 30 perc
Szilvás szelet
Hozzávalók 4 főre:
250 g szilva, 250 g liszt, 250 g margarin, 230 g porcukor, 5 tojás, 2 cs vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 2 kk rum eszencia, 1 csipetnyi só, fahéjas porcukor (elhagyható)
Elkészítés:
A szilvát megmossuk, kimagozzuk, és feldaraboljuk tetszés szerint (én négybe vágtam). Szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjékből a sóval, és 100 g porcukorral kemény habot verünk. A margarint a maradék porcukorral, és a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojások sárgáit, és a reszelt citromhéjat, ezután belekeverjük a habot, a lisztet, és a rumeszenciát. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük a jól összekevert masszát, és belenyomkodjuk a szilvát. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kivéve és felvágva megszórhatjuk kristálycukorral, porcukorral, vagy fahéjas porcukorral is.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 32X36 cm
előkészület: 30 perc
sütés: 50 perc
Kekszes-gyümölcsös sütemény
Hozzávalók:
kb. 80 dkg keksz A krémhez: 1 l tej, 10 evőkanál liszt, 10 evőkanál cukor, 6 tojás, 3 egész narancs, 3 egész banán, 2 csomag vaníliás cukor A tetejére: piros gyümölcskocsonya
Elkészítés:
Előveszek egy magasított, közepes méretű tepsit, és az aljára egy réteg kekszet rakok szorosan egymás mellé. A kekszre sűrűn, darabolt gyümölcsöt teszek és megkenem krémmel, majd még egy réteg gyümölcs és krém utána egy sor keksz a tetejét megkenem krémmel, gyümölcsöt nyomkodok bele és leöntöm gyümölcskocsonyával.
Krém elkészítése: A 6 egész tojást, 5 evőkanál cukrot összekeverem és hozzá keverem a lisztet és simára kikeverem, majd annyi tejet öntök hozzá, hogy jó folyós legyen és csomómentes, ez körülbelül fél liter tejet jelent. A maradék tejhez hozzákeverem a másik 5 kanál cukrot és felteszem főni. Amikor forr, hozzákeverem a többi hozzávalót, amit előre kikevertem és sűrű krémmé főzöm. Ha a krém kihűlt 2 csomag vaníliás cukrot keverek hozzá. A krém nagyon finom krémesbe is.
Gyümölcskenyér
Hozzávalók:
4 tojás, 20 dkg margarin, 20 dkg liszt, 20 dkg cukor, 10 dkg dió, 10 dkg mazsola, 5 dkg csoki, 20 dkg vegyes cukrozott gyümölcs (vagy birsalmasajt)
Elkészítés:
A cukor felével felverem a tojások fehérjét, a másik felével kikeverem a Rámát és a tojások sárgáját. A csokit és a gyümölcsöt kis kockára vágom, a diót durvára, majd ezeket jól összekeverem és óvatosan a habba forgatom. A sárga tésztával és a liszttel összekeverem és sütőpapírral bélelt őzgerinc formában 180 °C-on megsütöm. Ha a teteje gyorsabban pirul, mint ahogy a közepe sül, alufóliával letakarom.
Ha megsült deszkára borítom, lehúzom róla a papírt és csokimázzal bevonom.
Szedres lepény
Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt, 1 zacskó szárított élesztő vagy 4 dkg friss élesztő, 5 dkg vaj, 5 dkg cukor, 1 tojás, csipetnyi só
Töltelékhez:
1 kg szeder, 4 nagy tojás vagy 5 kicsi, 50 dkg túró, 2 dl tejföl, 15 dkg cukor, 1 vaníliás pudingpor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom héja, csipetnyi só, tej
Tetejére:
porcukor, őrölt fahéj
Elkészítés:
A kelt tésztához valókat összedolgozom. Ha szárított élesztőt használok, a lisztbe keverem (ha frisset, akkor egy kis tejbe belemorzsolom, elkeverem), hozzáadom a cukrot, és a sót. A vajat elmorzsolom benne, beleütöm a tojást, és annyi tejet öntök hozzá, hogy jól gyúrható tésztává összeálljon. Kb. fél -1 órát kelesztem.
Közben elkészítem a túrókrémet. Összekeverem a túrót, a tejfölt, a cukrot, a tojások sárgáját, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját, a csipetnyi sót, és a vaníliás pudingport. A tojások fehérjét kemény habbá verem és beleforgatom a túrókrémbe.
A megkelt tésztát kinyújtom és sütőpapírral bélelt nagy tepsibe teszem. A megmosott és lecsepegtetett szedret egyenletesen elosztom rajta, és a túrókrémet rásimítom. 180 °C-os sütőben szűk fél órát sütöm (pedig a recept szerint 1 óra lett volna a sütési idő, nekem még a 28 perc is soknak tűnt.)
Ha kihűl, a tetejét fahéjas porcukorral meghintem.
Epres zseléhabos sütemény
Hozzávalók:
5 tojás, 18 dkg kristálycukor, 20 dkg liszt, 6 evőkanál olaj, 1 citrom leve és reszelt héja, 0,5 dl tej, eper
Krém:
1 csomag epres zselé, 3 dl forró víz, 2 dl Hulala vagy tejszín, cukor ízlés szerint, eper
Elkészítés:
Az egész tojásokat a cukorral, a citromhéjjal és citromlével addig keverem, míg egész világos és habos állagú nem lesz. Kb. 5 percig. Beleszórom a lisztet, a tejet, és végül az olajat. Egy sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe öntöm. Felszeletelt epret szórok rá, és 180 °C-os sütőben megsütöm. Ha kihűlt függőlegesen kettévágom.
A tortazseléhez forrásban lévő vizet öntök, és addig kevergetem, míg a zselatinszemcsék teljesen feloldódnak. Hagyom hűlni. Legjobb betenni a hűtőbe, de figyelni kell, hogy ne szilárduljon meg. Ha már sűrűn folyós, óvatosan a közben habbá vert tejszínhez keverem. Apróra vágott epret is adok hozzá, majd a két epres piskótalap közé töltöm.
Megjegyzés: többféle tortazselét is lehet kapni. Van a kis zacskós, ami majdnem akkora, mint a sütőpor, meg a nagy, ami nagyobb egy kicsit, mint a pudingpor. Ezzel az utóbbival készítettem. A zacskón 0,5 l vizet ír hozzá, de én csak 3 dl vízzel kevertem össze. Így a tejszínnel együtt volt meg a 0,5 l folyadék. Az állaga meg egyszerűen fantasztikus, jól vágható, kemény habzselé lett. Több darabos epret is elbírt volna a krém, sőt még utólag gondolkodva a víz egy része helyett is használhattam volna összeturmixolt epervelőt, bár így is nagyon finom eper ízű hab/krém lett belőle. Mivel az epres piskóta már magában is finom volt, egy részét már kihűlés előtt elcsenték, így a krém magasabb lett, mintha a teljes lapot töltöttem volna meg.
További ajánlott bejegyzések:
- A legfinomabb meggyes süti receptek - képekkel
- A legfinomabb csokis sütemény receptek -képekkel-
- Készítsünk süteményt egyszerűen, gyorsan és sütés nélkül ! Néhány recept képpel, a legfinomabbakból
A blogban található további sütemény témákhoz és receptekhez kattints ide:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése