2011. december 2., péntek

Meggyes sütemény. A sütik királynője. Receptek képekkel, a legjobbakból

címkék: meggyes torta piskóta rétes sütemény receptek süti recept

A meggyet a magyarok olyan régóta ismerik, hogy nem is emlékeznek rá, hogy mióta. A meggy szót ősi finnugor erdetű szónak tartják. Előfordul helységnevekben és családnevekben. Ez is azt bizonyítja, hogy már régóta velünk van. A meggy antioxidáns színanyagokban gazdag. Nagyon magas az A vitamin tartalma. Ezek az anyagok sütéskor sem vesznek el, tehát a meggy a süteményben is egészséges. Ügyeljünk arra, hogy szép érett és friss meggyet vásároljunk ! A meggyet frissen szedve 3-6 napig tárolhatjuk a hűtőben 0 fok körül. Mi tagadás, ha választani kellene a legjobb klasszikus magyar sütemények legjobbjaiból, a meggyes sütemény biztosan az élvonalban lenne. Aszalva, fagyasztva és befőttként is megőrizhető a téli napokra. Az örökzöld meggyes piték, piskóták és rétesek mellett mára már a meggyes sütik végtelen fajtája közül választhatjuk ki a nekünk legízletesebbet.





Habos meggyes sütemény


Hozzávalók:
 

Tészta:
 

4 tojás, 4 tojás sárgája, 1 csupor cukor, 1 sütőpor, 1 vanília eszencia, 2 csupor liszt, 1 kg meggy
 

Hab:
 

4 tojásfehérje, 8 kanál cukor, 2-3 csepp citromlé, vanília eszencia,
 

Díszítés:
 

meggyszörp

 

Elkészítés:
 

Tészta:
 

A tojásfehérjéket kemény habbá vered a cukorral, a vanília eszenciával és a sütőporral összekevert liszttel.
Egy tepsit megkensz olajjal és megszórod liszttel. A tésztát beleteszed és jól elsimítod.
A tetejére helyezed a meggyet egyenletesen elosztva (a meggy legyen kimagvalva és a levétől lecsorgatva).
20 percig kell sütni előmelegített sütőben.
 

Hab:
 

Míg sül, elkészítheted a habot. A tojásfehérjéket habbá vered a citromlével, a vaníliával és az apránként hozzáadott cukorral.
A tésztát a 20 perc elteltével kiveszed a sütőből és ráteszed a habot, aztán ismét visszateszed még 10-15 percre, hogy a hab megszáradjon rajta.
 

Díszítés:
 

Meggyszörppel csorgathatod le. A szörpöt a meggy levéből kell elkészíteni, a cukorral jól össze kell keverni és addig főzni, amíg jól megvastagszik.
Elkészítési idő:     30 perc
 











Meggyes rétes


Hozzávalók:

1 csomag réteslap, 3-4 evőkanál zsemlemorzsa, 2-3 kanál kristálycukor, 30-40 dkg meggy, kevés étolaj a kenéshez. 


Elkészítés:

A réteslapot óvatosan kihajtogatjuk egy enyhén benedvesített konyharuhára. Meglocsoljuk vagy óvatosan megkenjük étolajjal, megszórjuk a cukorral kevert zsemlemorzsával (tartalékoljunk a tetejére is). Ráterítjük a meggyet, újra jöhet egy réteg nedvszívó zsemlemorzsa-cukor keverék. A konyharuha segítségével szorosan felgöngyöljük a rétest. Megolajozott tepsiben, előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsül. Tálaláskor a ferdén vágott szeleteket porcukorral meghintjük.













Gyors joghurtos-meggyes sütemény


Hozzávalók 4 főre:

4 tojás, 1 pohár gyümölcsös joghurt, 1 joghurtos pohár olaj, 2 joghurtos pohár kristálycukor, 3 joghurtos pohár finomliszt, 1 cs sütőpor, magozott meggy (ízlés szerint)



Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tepsit (kb. 20x25-öset) kivajazzuk, kilisztezzük. A meggy kivételével az összes hozzávalót jól elkeverjük. A tepsibe öntjük a masszát. A tetejét bőven megszórjuk a magozott meggyel. Forró sütőben (200 fok) tűpróbáig sütjük. (kb. 40 perc)
Porcukorral meghintve tálaljuk.











Meggyes-diós süti


Hozzávalók:

Tésztához:


25 dkg liszt, 25 dkg cukor, 18 dkg margarin, 4 tojás, 1 csomag sütőpor
 

Tetejére: 

40-50 dkg meggy / befőtt/, 10-15 dkg dió, 2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés

1.  A margarint habosra keverjük, egyenként belekeverjük a tojások sárgáját, majd a cukrot is. Elektromos habverővel 4-5 percig keverjük, amíg a cukor elolvad benne.
2.  Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és a kemény habbá vert tojásfehérjéket is. Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe tesszük, a tetejére kimagozott, lecsepegtetett meggy kerül, amit bele is nyomkodunk a tésztába.
3.  A durvára vágott diót a meggyre szórjuk és meghintjük a vaníliás cukrokkal. Előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágva tálaljuk.














Meggyes piskóta


Hozzávalók:

25 dkg margarin, 6 tojás, 25 dkg cukor, 30 dkg liszt, 1 sütőpor, 1 kg meggy

Elkészítés:

A margarinnal 25 dkg cukrot habosra keverünk, majd egyenként a 6 tojás sárgáját hozzá keverjük, majd 30 dkg lisztet és a sütőport hozzáadjuk majd legvégén a tojások felvert habját belevegyítjük. Kivajazott tepsibe belenyomkodjuk, a tetejére rakjuk a kimagozott meggyet, amit porcukorral megszórunk. Közepes tűznél sütjük.











Pándi meggytorta

Hozzávalók:

A piskótához:

3 egész tojás, 17 dkg kristálycukor, 14 dkg friss meggy, 3 evőkanál tej (2,8 %), 1 dl olaj, 7 dkg vaj (olvasztott), 19 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, fél citrom reszelt héja és leve, 2 csipet fahéj

Az alapkrémhez:

2 dl tej, 8 dkg kristálycukor, 10 dkg tojássárga, 7 dkg fehércsokoládé (valódi), 15 dkg mascarpone

A meggytöltelékhez:

36 dkg fagyasztott meggy, 2 dl meggylé, 3,5 dkg pudingpor, 7 dkg kristálycukor, fél citrom reszelt héja, negyed citrom leve, 2 csipet fahéj, 6 ml Cherry brandy

A betöltéshez:

40 dkg alapkrém, 20 dkg tejszínhab, 4 dkg főzött zselatin


Elkészítés:


Az egész tojást a cukorral felmelegítjük, majd kemény habot készítünk belőle. Egy edénybe belemérjük a meggyet, enyhén darabos péppé törjük, majd hozzátesszük az olajat, a vajat, a tejet, a citromot, és jól elkeverjük. Ezután a felvert tojáshabot is hozzáadjuk, és lazán elkeverjük. Kimérjük a szárazanyagokat, és folyamatos keverés közben óvatosan hozzáadjuk a tojásos alaphoz. A bekevert massza enyhén folyós állagú lesz. A bekevert piskótát három tortaformába töltjük, és 210 fokon 10-12 percig sütjük. A piskóta nagyon puha, laza szerkezetű, ezért sütésnél vigyázzunk, nehogy kiszáradjon. Sütés után a felületét meghintjük cukorral, majd rárakunk egy sütőpapírt és azonnal megfordítjuk.

A tejet a cukorral és a mascarponéval felforraljuk, hozzáadjuk a fehér csokoládét, majd folyamatos keverés közben újraforraljuk. Ekkor hozzácsurgatjuk a tojássárgáját, amivel besűrítjük. Végül, még forrón összeturmixoljuk.

A meggyet ledaráljuk, majd a citromhéjjal és citromlével elkeverjük. A pudingport feloldjuk a meggylé egy részével, a többit pedig felforraljuk a cukorral, majd a pudinggal besűrítjük. Ekkor hozzáadjuk a meggyet, és tovább kevergetjük, míg egyet rottyan.

A tortát tortaformába töltjük. A piskótákat megkenjük meggykrémmel. A tejszínes krémet három részre osztjuk, majd a piskótával megegyező vastagságban betöltjük a tortát. Végül a tetejét simára kenjük.

A tortát finomra darált pörkölt dióval vonjuk be, minden szeletre tejszínrózsát nyomunk, majd csokoládépasztillával, meggyel és zöld marcipánlevelekkel díszítjük.












Meggyes trüffel torta


Hozzávalók 26 cm-es tortaformához:

A kakaós piskótához:

9 tojás, 210 g cukor, 30 g kakaó, 6 evőkanál olaj, 210 g finomliszt, 1 csomag sütőpor

A trüffel krémhez:

600 ml tejszín, 600 g étcsokoládé, vanília, 200 g magozott meggy, 1-2 evőkanál cukor, vanília

A csokiforgácshoz:

30-40 g étcsokoládé


Elkészítés:

A krémhez a tejszínt felforrósítjuk, beletördeljük a csokit és addig keverjük, amíg a csoki teljesen el nem olvad.
A tűzről levéve vaníliával ízesítjük. Alaposan behűtjük ( legjobb előző este elkészíteni ), majd a hideg krémet habverővel habosítjuk.
A meggyet kisebb darabokra vágjuk, a cukorral és a vaníliával összekeverjük. Kb. egy órát áztatjuk, majd lecsöpögtetjük.
A piskótához a hozzávalókat háromfelé osztjuk és három lapot sütünk. Aki ügyesen tud egy tortalapot háromfelé vágni ( én nem ), az egy lapban is készítheti.
Az egész tojásokat a cukrot és a kakaóport elektromos habverővel jól felverjük. Hozzáadjuk az olajat, majd óvatosan beleforgatjuk a lisztet, amiben elkevertük a sütőport.
Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, elsimítjuk és 180 fokra melegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
Ha kihűlt a piskóta, megtöltjük a tortát.
Az első lapot tortatálra helyezzük és vékonyan bekenjük a trüffel krémmel, kirakjuk a fele meggyel és rátesszük a második lapot. Finoman összenyomjuk.
Ezt a műveletet még egyszer megismételjük.
A krémet úgy osszuk el, hogy a bevonáshoz és a díszítéshez kicsit több, mint egyharmad rész kell.
Csokiforgáccsal díszítjük.
















További ajánlott bejegyzések:





A blogban található további sütemény témákhoz és receptekhez kattints ide:


1 megjegyzés: